Info & tips

Het onstaan

foto: 1980 Jans vader zaliger: Kees Heeren

Het familiebedrijf ``Heeren`` bestaat officieel vanaf 1957 (inschrijving bij de Kamer van Koophandel). Al in 1949 ging Kees Heeren, de vader van Jan Heeren, met bloemen langs de deur. Het venten verruilde hij voor een bloemenkraam op de weekmarkt, op de Etten-Leurse Markt en aan de Kerkwerve. De eerste bloemenwinkel is in 1980 geopend in het winkelcentrum. Omdat Kees Heeren vaak ``De Tit`` genoemd werd (zijn bijnaam), besloot hij verder te gaan onder de naam ``Bloemen van de Tit``. Op de Leur (Etten-Leur Noord) aan het Lichttorenhoofd opende hij in 1983 zijn 2e winkel. Die winkel verhuisde later naar de Korte Brugstraat aan het van Bergenplein.
Van ``De Tit Bloemen`` werd het ``De Tit en Zoon`` en in 1989 ``Jan Tit Bloemen & Planten. Sinds dat jaar heeft de firma ook een kiosk bij het station, die 7 dagen in de week open is. Naast de reeds genoemde zaken heeft Jan Tit ook een winkel aan de Kerkwerve in Etten-Leur.

Ontstaan van de naam ``Tit``

Foto: Jan Tit (BN De Stem 2008)

Een klein nichtje kon de naam Kees niet uitspreken. Die zei: ``Titte``. Zodat iedereen in de familie hem Titte begon te noemen, wat later Tit is geworden. Vervolgens werd de zoon van Kees, Jan Heeren, ``Jan van de Tit`` genoemd. Uiteindelijk is het Jan Tit geworden.

Verzorgingstips

Enkele verzorgingstips om snijbloemen langer goed te houden zijn: de juiste omgevingstemperatuur, een schone vaas en schoon water. Als er bacteriën in het water komen, gaan je bloemen al vrij snel hangen. Volg onze tips, zodat u langer van uw bloemen kunt genieten.

Schuin afsnijden

Bloemen worden schuin afgesneden met als doel om het (wond)oppervlak te vergroten, waardoor de stengel meer water en voedingsstoffen op kan nemen. Hiermee bedoelen wij niet onder welke hoek er wordt gesneden, maar dat er daadwerkelijk wordt gesneden. Schuin afknippen met een schaar heeft geen zin, omdat daardoor de vaatbundels worden dichtgedrukt, zodat de bloemen juist minder water op kunnen nemen.
Bloemen worden niet voor niets snijbloemen genoemd, anders zouden het knipbloemen zijn!
Uw bloemen blijven langer vers met de bloemensnijder.

Water

De juiste temperatuur voor het bloemenwater is erg belangrijk.
Bij een kweker wordt de temperatuur voor het ontwikkelen van de bloemen geoptimaliseerd. Zodra de bloemen zijn geoogst, worden ze in een koelcel bewaard, omdat een lage temperatuur de groei vertraagd. Ook de tussenhandelaar zal de bloemen zo koel mogelijk bewaren tot ze in de winkels staan. In een bloemenwinkel zal het daarom ook nooit overdreven warm zijn.
In de natuur is 7 graden de meest optimale temperatuur. Zodra de temperatuur boven de 7 graden komt, is er weer groei.
Het is niet de bedoeling om met een thermometer uw bloemenwater te controleren. U voelt zelf wel aan of het water warm of koud is. In de winter is het leidingwater soms ijs en ijskoud is, dan is het raadzaam om juist wel een beetje warm water toe te voegen. Vooral bloemen met stugge of houterige stengels geven de voorkeur aan koel leidingwater.

Er zijn echter uitzonderingen: rozen en zonnebloemen houden van handwarm water.

Hygiëne

Een schone vaas voor uw bloemen, maar er is meer........
U zet uw bloemen in schoon leidingwater, maar bacteriën zijn echter overal aanwezig. Zodra de omstandigheden gunstig zijn, zullen zij zich snel vermeerderen. Dit zal niet onmiddellijk gebeuren als de bloemen in een schone vaas met schoon leidingwater worden gezet, maar de vaas en het water blijven niet schoon, en de bloemen blijven niet vers. Na verloop van tijd ontstaat de ideale voedingsbodem voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen en daardoor een aanval op uw bloemen te doen, waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verkort.

Glazen vazen zijn het meest geschikt. Het gladde, niet poreuze oppervlakte geeft weinig ruimte voor bacteriegroei en de hoeveelheid water en de conditie zijn goed te zien.
TIP:
Voeg enkele druppels chloor toe aan een liter water. Zo voorkomt u een weelderige bacteriegroet in uw bloemenvaas.

Gebruik NOOIT een ijzeren vaas in combinatie met plantenvoeding. Het ijzer zal gaan oxideren en er ontstaat een te hoge zuurgraad.

Voeding

Bij uw boeket krijgt u meestal (lees onderaan de uitzonderingen) een zakje snijbloemen voeding. Er wordt vaak gedacht dat bloemen hierdoor sneller gaan goeien en zo eerder uitbloeien. Dit is echter niet het geval. Het zakje voeding dat bij het boeket zit is zorgvuldig samengesteld. Bijna alle plantenvoedingen en meststoffen bevatten stikstof. Stikstof zorgt voor de (celstrekking) groei. In een gecombineerde meststof zitten tal van andere bestanddelen die een plant nodig heeft. Door een minimum aan stikstof, maar toch tal van andere bestanddelen is de snijbloemen voeding een uitgebalanceerd product. Het zal uw bloemen niet overdreven laten groeien. De bestanddelen die er wel ruim voldoende inzitten, zorgen er met name voor dat de celwand gehard wordt. Hierdoor verliest ze minder snel vocht, waardoor uw bloemen minder snel slap worden.

DE VOLGENDE TIPS RADEN WIJ TE ALLEN TIJDE AF:
- afbreken van de steel
- afschrappen van de steel
- stelen plat slaan
- inkepen van de steel
- Jenever in het water (zonde)
- koken van de stelen; dit leidt tot ernstige schade
- kruisvormig insnijden van de steel
- koperen munt in het water
- stelen in heet water zetten of dicht branden
- zout in het water
- een schepje suiker als voeding*

* Over het schepje suiker zijn de meningen sterk verdeelt. Suiker is ook voeding. Een plant/bloem bevat zelf ook suiker, maar door een te hoge concentratie krijg je een osmose werking, waardoor je juist voeding uit de plant onttrekt.

Speel op zeker en gebruik een daarvoor bedoelt zakje bloemen voeding.

Uitzonderingen; bolgewassen en trekheesters

- Bolgewassen
Bij bolgewassen zoals: Tulpen, Amaryllis, Anemonen, Ranonkels enz. worden niet de zakjes snijbloemenvoedsel gedaan die wij in de winkel meegeven. Zet deze gewoon op een klein laagje koud water.

- Trekheesters
Trekheester is een vakterm voor houtige gewassen, die vroegtijdig in bloei zijn getrokken door ze in de winter in een kas te zetten. Denk b.v aan Sering of Forsythia in januari.
Kortom het zijn houtige gewassen die bloeiend worden aangeboden in een tijd dat ze nog helemaal niet horen te bloeien. Omdat deze gewassen zeker in die onnatuurlijke bloeiperiode moeilijk water opnemen, wordt er vaak gebruik gemaakt van ``Seringenchrysal``. Dit is een plantenvoeding die het water verdunt en zo beter opneembaar maakt. Het gebruik van trekheesters in een gecombineerd boeket is dan ook niet aan te raden.
Gebruik daarom nooit ``Seringenchrysal`` voor gewone snijbloemen, omdat deze te veel water en voedingstoffen zullen opnemen waardoor ze zichzelf vergiftigen en hierdoor eerder uitbloeien.

Standplaats

De beste plaats voor uw bloemen:
- koel
- niet in de felle zon
- niet boven een verwarmingsbron
- niet op de tocht

Bloemen zijn helaas vergankelijk en u wilt er natuurlijk wel van kunnen genieten, dus de beste plaats is nog altijd een plaats waar u er zoveel mogelijk plezier van kunt hebben.

Als u een bos bloemen heeft gekocht die u nog enige tijd wilt bewaren. Bijvoorbeeld om later cadeau te doen, dan is de beste bewaarplaats een koele, donkere, vorstvrije ruimte. Bijvoorbeeld een kelder. Bloemen die koel bewaard worden, blijven nu eenmaal langer vers.

Bloemen en fruit gaan niet samen

Net als bij ons mensen hebben planten en bloemen hormonen die de groei en ontwikkeling regelen. Een van die hormonen is ethyleen, dat planten op meer manieren beïnvloedt, maar vooral dient om vruchten te laten rijpen en de veroudering te regelen.
Ethyleen versnelt dit proces; dus hoe meer ethyleen een plant bevat, des te sneller een vrucht zal rijpen en des te eerder de bloemen zullen verwelken.

Bloemen en fruit zijn echter niet alleen gevoelig voor ethyleen, ze produceren het gasvormige hormoon ook zelf. Hoe slechter het gaat met een deel van een plant, des te meer ethyleen er wordt aangemaakt. Als je een roos van een struik snijdt en cellen in de steel beschadigt, zal de ethyleenproductie al gauw op gang komen en de roos zal sneller verwelken dan in de tuin. Dat geldt ook voor vruchten die veel te verduren krijgen; een stootje kan de ethyleenproductie en rijping al stimuleren.
Een ingedeukt stuk fruit in de fruitschaal of een geknakte bloem in een vaas maakt dus meer ethyleen aan, waardoor het hormoon zich verspreidt naar het overige fruit en/of bloemen.

Bolgewassen

Een bolgewas is een plant die overwintert door in een (ondergrondse) bol, in feite een bolvormige ophoping van vlezige bladeren, voedsel op te slaan. Een aantal bolgewassen zijn als voedingsmiddelen bekend, zoals ui en knoflook. Andere bolgewassen, de zogenaamde bloembollen, worden voor de sier gekweekt, zoals de tulp, hyacint, krokus, narcis en het blauwe druifje. Vooral in Nederland is de kweek van sierbolgewassen een aanzienlijke tak van bedrijvigheid.

Amaryllis

Naast bolgewassen voor de tuin bestaan er ook bolgewassen die speciaal voor bloei binnenshuis worden gekweekt, zoals Hippeastrum, beter bekend als de Amaryllis.
Bolgewassen worden (zonder bol) in droge toestand verhandeld. Ze worden vervoerd in emmers zonder water, zodat de groei hierdoor nagenoeg stil staat. Bij de bloemist worden ze in een klein laagje water gezet. Ze zijn relatief goedkoop en staan bekend om hun korte levensduur. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Met de juiste verzorging en aandacht kunt u er langer van genieten. De stengels van bolgewassen hebben sterk de neiging om een witte aanslag te krijgen op het gedeelte wat met water in aanraking is geweest. Kort de stengel daarom na aankoop minimaal 5 cm in. Hebben ze bij de bloemist toch in dieper water gestaan, spoel de stengel dan af met koud water.

Tulp

Voornamelijk tulpen hebben de neiging om snel te gaan groeien zodra ze vocht krijgen en in de warmte komen, met als gevolg dat ze krom groeien. Dit betekend echter niet dat ze al uitbloeien. Plaats daarom tulpen in een diepe vaas met maximaal 5 cm water en gebruik snijbloemenvoeding. Prik een gaatje in de stengel net onder de bloem. Dit is een veel gehoord en gegeven advies, om te voorkomen dat de stengels krom gaan groeien. De achterliggende gedachte is dat hierdoor de sapdruk in de stengel minder wordt en de tulp zo minder snel krom groeit. Het gaatje zit echter boven in de stengel en het krom groeien gebeurt hieronder. Planten hebben een herstellend vermogen, zeker als ze in de groei zijn. Het lekken van het gaatje word door de tulp snel hersteld. De cellen nemen vocht op en deze gaat zich strekken (groei).

TIP
Als uw tulpen (te snel) krom gaan groeien. Rol ze in een krant of nog beter bakpapier, dit neemt namelijk geen vocht op. Zet ze minimaal 3 uur op een koele plaats in een laagje koel water.
Kort daarna de stengel opnieuw 5 cm in.

Boeketten

Uit een breed scala van dagverse bloemen, maken wij dagelijks allerlei prachtige boeketten, van lekker fleurig tot klassiek of trendy. Uiteraard kunt u bij ons ook zelf in elke prijsklasse een boeket (laten) samenstellen.

Cadeaubonnen

Zoveel kleuren, zoveel soorten! Soms is het moeilijk om voor een ander te kiezen. In die gevallen biedt een cadeaubon uitkomst. Er zijn cadeaubonnen van € 5,00 en € 7,50.